Een beperking van de mogelijkheden voor rente-aftrek is één van de belangrijkste onderdelen van het EU-akkoord dat belastingontwijking door multinationals moet aanpakken.

De 28 EU-landen hebben definitief een akkoord over een omvangrijk pakket maatregelen tegen belastingontwijking door multinationals in de EU. De lidstaten hadden tot maandag middernacht om zich te bedenken, nadat vrijdag in Luxemburg een principe-overeenkomst was gesloten.

België wilde zich daar niet aan binden, maar sloot maandagavond toch aan. Ook enkele andere landen hadden aanvankelijk bedenkingen.

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën), die de onderhandelingen de afgelopen vijf maanden leidde, wees dinsdagmorgen op het belang van het akkoord. ,,Dat grote bedrijven eerlijk hun belasting betalen is cruciaal voor de bereidheid bij burgers om ook hun deel bij te dragen. Onthullingen als LuxLeaks en Panama Papers hebben het vertrouwen bij burgers in een eerlijk belastingsysteem geen goed gedaan. Ik hoop dat het vertrouwen nu terugkeert.’’

Beperking rente-aftrek

Per 1 januari 2019 wordt de renteaftrek beperkt en komt er een heffing zodat activiteiten waarover nog geen belasting is betaald, niet onbelast kunnen worden verplaatst naar een land met een lager belastingtarief. Ook wordt een algemene anti-misbruikbepaling tegen kunstmatige constructies ingesteld.

België stemt alsnog in met EU-maatregelen om belastingontwijking door multinationals in de EU per 1 januari 2019 aan banden te leggen, zo heeft minister Johan Van Overtveldt (Financiën) maandagavond in Brussel bekendgemaakt.

Het pakket maatregelen moet voorkomen dat bedrijven in verschillende landen 'fiscaal shoppen' en andere foefjes aanwenden om geen of zo min mogelijk belasting af te dragen. Daarover bereikten de EU-ministers vrijdag in Luxemburg een principe-akkoord, maar België ging onverwacht dwarsliggen over het deel van het wetsvoorstel dat renteaftrek door bedrijven beperkt.

België krijgt uitstel tot 2024

Van Overtveldt is ingegaan op een aanbod van Jeroen Dijsselbloem, die de onderhandelingen leidde, om tot 2024 uitstel te krijgen voor het invoeren van die beperking. ,,Op deze manier kan het ontmoedigen van belastingontwijking aangescherpt worden, zonder economische schade", zegt Van Overtveldt in een verklaring.

Volgens de nieuwe regels gaat een onderneming belasting betalen in het land waar de winst wordt behaald. De wetgeving geldt ook voor dochterbedrijven van niet in de EU gevestigde bedrijven.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl